Sprank

Waarom goede verlichting op kantoor van belang is

In je werkomgeving op kantoor en op je eigen werkplek is het van belang dat er goede verlichting aanwezig is. Helaas wordt verlichting in sommige kantoren nog wel is vergeten, maar een goed lichtplan voor zowel de basis verlichting als de sfeerverlichting is juist heel erg belangrijk. Om je werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren heb je namelijk ook goede verlichting nodig. En voor een goed lichtplan in kantoor zijn verschillende onderdelen van belang. Lichtadvies010  geeft in deze blog tips over licht op de werkvloer. 

Waarom is een goed verlichte werkomgeving belangrijk?

Goede verlichting is in een kantoor erg belangrijk omdat je in een goed verlichte werkomgeving ook optimaal je werkzaamheden kan uitvoeren. Lezen, beeldschermwerk, schrijven, dit heeft allemaal te maken met of er voldoende licht is om deze werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Voldoende daglicht speelt ook een grote rol. De hoeveelheid daglicht in het kantoor bepaald namelijk de hoeveelheid ‘kunstlicht’ wat toegevoegd moet worden. 

Belangrijk voor je gezondheid

Licht heeft invloed op onszelf en ook op onze gezondheid. Het zorgt voor een goed gereguleerd bioritme wat weer zorgt voor het goed functioneren van je lichaam. Voldoende licht zorgt er voor dat we overdag goed kunnen presteren en ons goed voelen.

Verlichting op kantoor moet aan bepaalde gestelde normen voldoen volgens de Arbowet en deze normen staan weer vast gelegd in de NEN. Zo moet er dus voldoende licht aanwezig zijn in je werkomgeving en er dient een bepaalde hoeveel aantal lux gehanteerd te worden. Op je werkblad dit standaard 300-500 lux, maar voor bijvoorbeeld de kantine is dit maar 200 lux. Lux staat voor de hoeveelheid licht gemeten op een bepaalde plek.

De volledigheid van het spectrum van een lichtbron wordt aangegeven met de CRI-waarde. Een CRI-waarde van 80 zie je vaak terug bij ruimteverlichting. Daarnaast is er ook nog een gewenste kleurtempratuur en dit is voor kantoren 3000k. Ook deze eigenschap hoort bij de normen. 

Sfeer creëren met verlichting in je kantoor

Je denkt misschien dat er weinig sfeerverlichting weinig kantoren sfeerverlichting te vinden is. Het toevoegen van sfeerverlichting in je kantoor inrichting kan veel positieve effecten hebben en is onder meer ook bevorderd voor de werksfeer. Sfeerverlichting creëert een fijne en gezellige uitstraling binnen je kantoor en je kan je sfeerverlichting armaturen zo aanpassen naar de stijl/sfeer van je kantoor dat het armatuur en de verlichting dat het een zakelijke gezellige sfeer uitstraalt.

De kunst is om met sfeerverlichting letterlijk sfeer te creëren. Dit kan je doen door te werken met verschillende kleurtemperaturen maar ook de soort verlichting op bepaalde plekken en ook is het armatuur sfeerbepalend.

Project: Metis It. Fotograaf: Chiela van Meerwijk

Verschillende soorten, kleuren en hoeveelheden

Je kan verlichting verdelen in verlichting en sfeerverlichting. Daarnaast kan je de verschillende soorten verlichting in de basis en sfeerverlichting ook nog verdelen in verschillende soorten en verschillende armaturen. Om een paar voorbeelden te noemen van verschillende soorten verlichten heb je onder meer direct en indirect licht, opaal/diffuus licht, accentverlichting en functionele verlichting. In een kantoor zijn de meest gebruikelijke soorten indirect, direct en functioneel. Ook heb je dan nog heel veel verschillende soorten armaturen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn spots, deze kan je inbouwen of opbouwen. Door railverlichting kun je bijvoorbeeld opbouwspots plaatsen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van pendel armaturen,  plafond opbouw armaturen, wandarmaturen of vloer- en tafellampen.

Een aantal tips om de verlichting in je kantoor te verbeteren

  1. Zorg voor voldoende en een gelijkmatige verdeling van zowel de hoeveelheid als de kleur van het licht.
  2. Houd je aan de gestelde normen volgens de Arbowet en de NEN normen die hierbij horen.
  3. Als je sfeerverlichting wilt toevoegen, kies dan zakelijke armaturen uit passend bij het interieur van het kantoor.
  4. Diffuus licht als bureau armatuur geeft veel mooier licht voor bijvoorbeeld teams gesprekken en online meetings.
  5. Daglicht is ook verlichting, op een natuurlijke manier. Zorg er voor dat er naast een goede verlichting ook voldoende daglicht aanwezig is in kantoor.
 

Hopelijk heeft de blog je geïnspireerd om aan de slag te gaan met je verlichting. Kom je er niet helemaal uit of wil je een advies op maat? Neem dan gerust contact op.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.