Yulius

Organisatie voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen

De kennis vanuit biophilic design was voor ons hierbij belangrijk in het vinden van de juiste kleurstelling waardoor iedere gebruiker zich op deze locatie van Yulius welkom voelt.

Yulius is een organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen helpt met psychische problemen. Op hun hoofdlocatie in Dordrecht realiseerden we drie verdiepingen met nieuwe werk- en behandelruimtes.

Iedere keer als we voor een bedrijf of organisatie mogen ontwerpen, is het belangrijk om het DNA van de instelling te ontrafelen. Wie is onze klant eigenlijk? Wat doen ze precies en wat vinden de mensen die er werken of er op bezoek komen belangrijk? En wat is nu eigenlijk de reden om een project te beginnen?

Zeker bij een zorginstelling als Yulius komt daarbij een extra dynamiek kijken.

We ontwerpen immers niet alleen voor de mensen die bij deze opdrachtgever werken, maar ook voor de cliënten die er komen. In het nieuwe kantoorlandschap wilde Yulius een efficiëntieslag maken. Vanuit die wens was het zaak om de omgeving zo slim mogelijk in te richten.

Het bewuste pand waar we de nieuwe ruimtes realiseerden, is een groot kantoorpand met buitenom veel ramen en een vrij grote binnenzone. Ook in de middenzone kwamen een paar behandelkamers. Daar ontwierpen we ledlichtbakken met daarvoor een print. In combinatie met het uitzicht op de stad en gordijnen krijg je daardoor het gevoel dat je naar buiten kijkt en er licht van buiten naar binnen valt. We ontwierpen veel ronde vormen in de muren. Die zorgen voor een gevoel van veiligheid. Achter een rechte muur kan iemand immers schuilen. Daarnaast ontstaat door die ronde vormen het gevoel dat je op een natuurlijke manier door het gebouw heen beweegt.

We hebben in het kleurgebruik verder veel met groen en relatief zachte en natuurlijke kleuren gewerkt. De kennis vanuit biophilic design was voor ons hierbij belangrijk in het vinden van de juiste kleurstelling waardoor iedere gebruiker zich op deze locatie van Yulius welkom voelt.

Fotograaf: Laura Emma

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.