Verus

Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs

Dankzij de kleuren petrol, zeegroen en aquablauw kreeg alles een frisse en strakke smoel.

Verus in Woerden is de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland. Ruim 4000 scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn aangesloten. Toen Verus ging verhuizen naar een ander pand in Woerden, gingen ze via een aanbesteding op zoek naar een partij die de twee etages kon ontwerpen en inrichten.

Ieder project heeft zo wel zijn eigen uitdagingen. In het geval van deze grote onderwijsvereniging was het vooral een kwestie van goed omgaan met de beschikbare ruimte.

De twee etages hebben een L-vorm met in het midden een centraal gedeelte. Om daar alle medewerkers van het kantoor van Verus in te krijgen, moesten we even goed puzzelen. Ook omdat de juridische afdeling van Verus wat meer dichte kantoortjes nodig bleek te hebben dan aanvankelijk was voorzien.

Om te voorkomen dat het een grote, saaie gang werd met allemaal kamertjes, kozen we ervoor om de glasgevels te laten verspringen. Ook door de schuine glasdelen in de tussen- en zijwanden ontstond een optisch effect dat voor meer speelsheid zorgt. Dankzij de kleuren petrol, zeegroen en aquablauw kreeg alles een frisse en strakke smoel. Verus koos ervoor om veel meubels die op hun vorige plek al in gebruik waren, mee te nemen naar deze nieuwe locatie. Door ze een nieuwe ombouw te geven, maakten we er toch een nieuw, bij elkaar passend geheel van.

En wat te doen met een enorme hoeveelheid boeken, vooral op de juridische afdeling? Op veel werkplekken is een rommelige stapel boeken misschien een doorn in het oog. Maar in plaats van ze weg te moffelen, maakten we er juist een eyecatcher van dankzij mooie op maat gemaakte boekenkast. Over boeken gesproken: op een plek die werkt met en voor onderwijsinstellingen, ligt een link met een school natuurlijk voor de hand. In de centrale hal tekenden we dan ook belijning die doet denken aan die van een gymzaalvloer waardoor school nooit ver weg lijkt.

Fotograaf: Chiela van Meerwijk

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.