LMC

Montessori Mavo Rotterdam

We stapten af van primair kleurgebruik om zo meer rust en een no-nonsense uitstraling te krijgen.

Voor de Rotterdamse onderwijsstichting LMC mochten we al eerder het Vakcollege onder handen nemen. Dit keer mochten we na een aanbesteding de Montessorischool opnieuw indelen en ontwerpen.

In het bewuste gebouw huisden voorheen twee verschillende scholen. Omdat de andere school naar een andere locatie verhuisde, ontstond de mogelijkheid het gebouw helemaal opnieuw in te richten.

Ontwerpen voor een school is altijd een mooie uitdaging. Je hebt te maken met een plek waar altijd veel gebeurt.

De omgeving wordt meestal intensief gebruikt en je ontwerpt voor verschillende doelgroepen. Zowel docenten, andere medewerkers als natuurlijk de leerlingen moeten zich er op hun plek kunnen voelen. Het is dus zoeken naar een bruisende en praktische ruimte met een aansprekende sfeer, maar die wel tegen een stootje kan. In die zoektocht kregen we heel fijne input van de locatiemanager die doorlopend liet blijken dat hij wist wat goed en leuk opdrachtgeverschap is. Toekomst, samen, duurzaam, passend, kleurexplosie waren de belangrijkste kernwoorden en uitgangspunten van het nieuwe ontwerp.

Met dat laatste bedoelden we niet dat er meer explosieve kleuren moesten komen. Integendeel. We stapten af van primair kleurgebruik om zo meer rust en een no-nonsense uitstraling te krijgen. Die setting sluit meer aan bij de beleving van de leerlingen die immers al jongvolwassen zijn. Ook in de docentenkamer zochten we naar meer rust. Voorheen was het op die plek wat rommelig. Niet bepaald een ruimte waar je als docent echt even kon opladen op dagen die meestal erg dynamisch zijn. We maakten een lounge- en ontspanningsruimte met een eigen karakter.

Voor de leerlingen maakten we in de aula juist een soort van apenrots met speelse, eigentijdse zitelementen die tegen een stootje kunnen. In het aula-landschap kwam hiermee een mooie afwisseling en faciliteerden we een andere manier van zitten. Over paar jaar volgt er overigens een grote aanbesteding van dit pand. Tot die tijd kunnen de leerlingen en docenten hier naar hartenlust terecht.

Fotograaf: Chiela van Meerwijk

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.