Huisartsenpraktijk

Een moderne digitale praktijk in Rotterdam Centrum aan de Wijnhaven.

De vormen en de uitsneden kregen van bovenaf gezien de vorm van een ruggengraat en hadden we veel oog voor detail.

De tijd dat je naar de huisarts ging en je jezelf een stuk zieker voelde zodra je binnen was gestapt vanwege het steriele interieur is gelukkig zo langzamerhand voorbij. Voor de huisartsenpraktijk die we in hartje Rotterdam mochten ontwerpen geldt dit gelukkig ook. Een bezoek aan de huisarts gaat niet om ziek zijn, maar om gezond worden en blijven. Bezoekers mogen zich hier te gast en welkom voelen en niet als een patiënt die zenuwachtig moet wachten in een kille omgeving.

Veel onderzoeken onderstrepen hoe belangrijk het is om hier in het ontwerp rekening mee te houden op plekken die mensen bezoeken voor hun gezondheid.

Er is een heel stuk mentale winst te behalen, wanneer je een praktijk met dit in gedachten inricht. Naast de patiënten zijn natuurlijk ook de medewerkers van de huisartsenpraktijk de voornaamste gebruikers voor wie de werkomgeving een warme, welkome plek mag zijn. Zeker nu huisartsen steeds meer telefonisch en online consulten verrichten, komt het accent in de huisartsenpraktijk steeds meer te liggen op de mensen die er werken. Door consult op afstand wordt het steeds meer een werkplek in plaats van een behandelkamer.

Hoewel privacy natuurlijk erg belangrijk is op een dergelijke plek, maakten we er een open praktijk van met veel daglicht en nadruk op natuurlijke elementen. Gebaseerd op biophilic design, met andere woorden. Een ontwerp waarin de natuur leidend is. De huisartsenpraktijk -gemaakt op een plek die voorheen nog een kale ruimte was waarin we alle elektra en het klimaatsysteem aanlegden- kreeg veel lange zichtlijnen, organische vormen en natuurlijke materialen. De vormen en de uitsneden kregen van bovenaf gezien de vorm van een ruggengraat. Daarnaast hadden we veel oog voor detail. Zo konden we zelfs van het luikje waarin bezoekers een potje urine moeten inleveren, een houten lade maken die niet alleen handig en discreet is, maar ook mooi om te zien.

Fotograaf: Chiela van Meerwijk

 

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.