Termengids

Hybride werken

Op welke manier is hybride werken succesvol?

Op welke manier is hybride werken succesvol?

Door de komst van corona zijn veel kantoormedewerkers gedwongen om volledig of gedeeltelijk thuis te werken. Wanneer gedeeltelijk vanuit huis en op kantoor gewerkt wordt, noemt men dit hybride werken. Aangezien tijdens de pandemie duidelijk werd dat hybride werken ook verschillende voordelen met zich meebrengt, zijn er steeds meer organisatie die er vrijwillig voor kiezen om deze hybride manier van werken vast te houden. Om van hybride werken een succes te maken binnen de organisatie is het essentieel om het kantoorlandschap hierop aan te passen.

Voordelen van hybride werken

Veel medewerkers ervaren hybride werken als zeer positief. Allereerst geven medewerkers aan een stuk productiever en geconcentreerder te zijn wanneer zij vanuit huis werken. Op kantoor vindt over het algemeen meer afleiding plaats in de vorm van geluid en beweging. Daarnaast ervaren medewerkers die hybride werken meer werkgeluk, doordat er effectiever met de tijd wordt omgegaan. Ten slotte is deze werkvorm ook prettig voor het milieu. Hybride werken betekent minder woon-werkverkeer en benodigde kantoorruimte, dus ook minder energieverbruik en CO2 uitstoot.

De juiste balans bij hybride werken

Het aanhouden van een goede balans tussen thuiswerken en op kantoor werken is een vereiste om te kunnen profiteren van de bovenstaande voordelen van hybride werken. Allereerst is het maken van duidelijke afspraken over wanneer er thuis en op kantoor gewerkt wordt belangrijk, zodat medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt. Routinematige administratieve werkzaamheden en werk dat een hoge mate van concentratie vereist, kunnen het beste vanuit huis worden uitgevoerd. Het kantoor leent zich daarentegen beter voor activiteiten waarbij interactie, communicatie en overleg centraal staan.ย 

Kantoorlandschap aanpassen op hybride werken

Om hybride werken optimaal te laten verlopen, is het ook van belang om het kantoorlandschap aan te passen op deze werkvorm, waarbij mixed presence centraal staat. Door uitstekende AV-toepassingen te integreren in het kantoorinterieur, wordt het mogelijk om ook vanuit kantoor deel te nemen aan de online meetings. Daarnaast verschuift de functie van het kantoor hoofdzakelijk naar die van een ontmoetingsplek. Het creรซren van meer ontmoetingsruimtes dan voorheen is daarom belangrijk. Daarbij is de bezetting op kantoor lager bij het hanteren van een hybride werkvorm. Dit maakt het mogelijk om een meer dynamische werkomgeving te creรซren met flexibele werkplekken.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.