Termengids

Dynamische werkomgeving

Wat is een dynamische werkomgeving?

Wat is een dynamische werkomgeving?

Een dynamische werkomgeving verwijst naar een werkplek die medewerkers de mogelijkheid biedt om op een afwisselende manier te werken. Dit kan zowel betrekking hebben op de vaste werkplek van de medewerker als de gehele kantoorruimte. De manier van werken kan binnen een dynamische werkomgeving op verschillende manieren worden afgewisseld, waardoor er relatief veel verandering en beweging plaatsvindt.

Voordelen dynamische werkomgeving

Het creëren van een dynamische werkomgeving draagt verschillende voordelen met zich mee voor de organisatie, Mits de dynamische werkomgeving op de juiste manier wordt geïmplementeerd. Een geschikte dynamische werkomgeving zorgt voor een optimale match tussen de taak en de locatie die daarvoor binnen het kantoorlandschap beschikbaar is. Zo kan de concentratie, creativiteit en productiviteit worden bevorderd, waardoor taken efficiënter kunnen worden uitgevoerd en stress kan worden voorkomen.

Tevens zorgt een dynamische werkomgeving letterlijk voor meer beweging. Een andere taak, staat gelijk aan een andere werkhouding of werkplek binnen het kantoorlandschap. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt gestimuleerd. Dit zorgt wederom voor een verbetering van de concentratie, creativiteit en productiviteit. Ook houdt het de medewerkers vitaal en fit, wat een positieve invloed heeft op de fysieke gezondheid.

Hoe realiseer je een dynamische werkomgeving?

Er zijn verschillende manieren waarop een dynamische werkomgeving gerealiseerd kan worden. Allereerst kan er op de vaste werkplek van de medewerker meer dynamiek worden gecreëerd. Zo kan tevens een ergonomisch verantwoorde werkplek gecreëerd worden. Langdurig zitten heeft een negatieve invloed op onze lichaamsfuncties, terwijl langdurig staan weer voor vermoeidheid en pijn in de onderrug kan zorgen. Een zit-sta bureau biedt hier de perfecte uitkomst.

Ook kan er in de kantoorruimte zelf meer dynamiek worden gecreëerd. Dit kan worden bewerkstelligd door voor de verschillende taken, aparte werkplekken in te richten binnen het kantoorlandschap. Bij het wisselen van taak, moet worden gewisseld van werkplek. Maar denk ook aan lopend vergaderen. Deze opties bieden de mogelijkheid om op een subtiele manier extra beweegmomenten te creëren.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.