Termengids

Duurzaam kantoorgebouw

Hoe kan een duurzaam kantoorgebouw worden gerealiseerd?

Hoe kan een duurzaam kantoorgebouw worden gerealiseerd?

Steeds meer kantoren vestigen zich in een duurzaam kantoorgebouw. Denk daarbij aan een gebouw waarbij sprake is van het gebruik van duurzame materialen, energiezuinige installaties en een goede isolatie. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar draagt vaak ook bij aan het duurzame imago dat de organisatie wilt creëren. Om te mogen spreken van een duurzame organisatie is de duurzaamheid van het kantoorgebouw zelf net zo belangrijk als die van de inboedel van het kantoor.

Wat is een duurzaam kantoorgebouw?

BREAAM-NL biedt een methode om projecten te beoordelen op hun integrale duurzaamheid. Als een kantoorgebouw daadwerkelijk als een duurzaam gebouwde omgeving erkend wordt, kan het een BREAAM-NL certificaat krijgen. Een kantoorgebouw kan op verschillende manieren worden verduurzaamd. 

  1. Gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen

Als er een verbouwing plaatsvindt, zorg dan dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Denk hierbij aan sloopmateriaal dat gerecycled kan worden, zoals oude funderingen en muren. Maar ook het gebruik van milieuvriendelijke materialen, zoals hout uit een beheerd bos.

  1. Gebruik van energiezuinige installaties

Door energiezuinige installaties te gebruiken, is het mogelijk om voor het kantoorgebouw de kwalificatie label A+++ te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld worden bewerkstelligd door het gebruik van hybride pompen en luchtzuiveringssystemen.  Het plaatsen van zonnepanelen biedt ook een uitkomst.

  1. Minimaliseren koel- en warmtelast

Om de koel- en warmtelast te minimaliseren, is een goede temperatuurregulatie vereist. Het gebruik van goed isolerende bouwmaterialen draagt hieraan bij. Ook kan een sedumdak, ofwel een dak begroeid met vetplantjes, worden overwogen. Het sedumdak houdt in de winter de warmte vast en zorgt in de zomer voor verkoeling.

  1. Demontabel bouwen van gebouw

Door industrieel, flexibel en demontabel te bouwen (IFD-bouwen), kan een kantoorgebouw in onderdelen gemonteerd en dus ook gedemonteerd worden. De verschillende onderdelen kunnen zo eventueel later hergebruikt worden. In het geval van een uitbreiding van het gebouw geeft dit tevens mogelijkheden. Het onderdeel verwijderen en de aanbouw monteren, kan beide op een gemakkelijke manier.

Sprank levert geregeld duurzame projecten op. Bekijk hier een voorbeeld van een duurzaam project waarbij we gebruik hebben gemaakt van bamboe voor het creëren van vloeren en staanders.