Sprank

Biophilic design in het kantoor

Een biophilic design is een interieurstijl die inspeelt op de aangeboren biologische verbinding tussen mens en natuur. Het verwerken van diverse elementen uit de natuur in het interieur heeft een positieve werking op onze mentale gesteldheid. In deze blog laten we zien hoe je de herstellende kracht van de natuur kunt integreren in de omgeving waar we heel wat uren doorbrengen, namelijk het kantoor.

De band tussen mens en natuur

Van een stevige wandeling door het bos of over het strand kan een mens flink opknappen. Hoe zit dat? Verschillende onderzoeken laten zien dat het in onze aard zit om ons aangetrokken te voelen tot de natuur. Ondanks dat de mens zich de afgelopen decennia steeds meer heeft verwijderd van zijn originele leefomgeving, heeft de natuur nog altijd een herstellende werking. De prikkels uit de natuur helpen ons zelfs om mentaal weer op te laden.

Een biophilic design: haal de natuur naar binnen

Met een biophilic design brengen we de herstellende kracht van de natuur naar binnen door natuurlijke elementen te verwerken of imiteren in het kantoorinterieur. Dit doen we hoofdzakelijk op drie manieren. Allereerst zorgen we voor direct contact met ‘echte’ natuur. Dit realiseren we onder andere door planten binnen het kantoor te plaatsen en een mooie doorkijk naar buiten te creëren vanaf het bureau.

Daarnaast laten we natuurlijke materialen en patronen terugkomen om de associatie met natuur op een (on)bewuste manier op te roepen. Denk aan het gebruik van hout en veel organische vormen. Ten slotte laten we ook de ontdekkingsdrang en bewegingen uit de natuur terugkomen in het interieur. Dit kan in de vorm van een pad waarvan het einde niet zichtbaar is, maar ook door een weids uitzicht te creëren.

Voordelen van een biophilic design op kantoor

Verschillende onderzoeken laten zien dat een biophilic design een positieve uitwerking heeft op de mentale gesteldheid en cognitieve functies van medewerkers. Het terugbrengen van natuurlijke elementen op de werkvloer werkt stressverlagend, gaat mentale vermoeidheid tegen, bevordert het reactievermogen en draagt bij aan het herstellend vermogen van het lichaam. Dit leidt weer tot minder ziekteverzuim.

Daarnaast laat onderzoek van Human Spaces zien dat het integreren van een biophilic design ook economisch gezien zijn voordelen heeft. Personen die werken op een plek waar natuurlijke elementen terugkomen, zijn zes procent productiever en ervaren vijftien procent meer creativiteit. Ook blijkt het welzijnsniveau van deze personen vijftien procent hoger te liggen, dan bij bedrijven zonder biophilic design.

Zelf een biophilic design creëren

Genoeg redenen om vandaag nog elementen uit de natuur naar binnen te halen! Zelf een biophilic design integreren op kantoor? Je kan met een aantal relatief simpele aanpassingen al diverse natuurlijke elementen op de werkvloer laten terugkomen. Wij geven je een aantal voorbeelden:

  • Creëer een kantoorindeling waarbij iedereen toegang heeft tot direct daglicht en de mogelijkheid heeft om vanaf zijn werkplek direct naar buiten te kijken.
  • Geef je kantoor meer groen door planten te plaatsen in het zicht van je medewerkers. Ook kun je verse bloemen neerzetten op de vergadertafel.
  • Creëer een plek waar medewerkers tot zichzelf kunnen komen en de rust kunnen op zoeken. Denk aan een comfortabele hangstoel of een ei-stoel.
  • Kies voor behang of carpet met natuurlijke patronen. De natuur echt naar binnen halen? Ga dan voor een duurzame moswand voor op kantoor.
  • Naast groenelementen kun je ook waterelementen terug laten komen, zoals een aquarium. Ook bestaan er speciale fonteinen voor op de werkvloer.
  • Zorg voor natuurlijk ogend licht. Je kunt er zelfs voor kiezen om het licht op kantoor door de dag heen mee te laten veranderen met het buitenlicht.
  • Plaats scheidingswanden met natuurlijke elementen door gebruik te maken van natuurlijk (imitatie)materiaal en van organische vormen of patronen.
  • Speel in op onze natuurlijke behoefte om het overzicht te behouden, door op verschillende plekken hoge stoelen te plaatsen binnen het kantoorinterieur.


Een biophilic design laten ontwerpen voor jouw kantoor? Stuur ons een bericht.