Termengids

Ergonomische werkplek

Wat is een ergonomische werkplek?

Wat is een ergonomische werkplek?

Ergonomisch werken verwijst naar werken op een manier waarbij de medewerker een correcte werkhouding aanneemt en voldoende rustmomenten inplant onder werktijd. Een ergonomische werkplek is qua houding volledig aan te passen aan de medewerker die de werkplek in gebruik heeft. Daarnaast kan de werkplek ook worden aangepast aan de werkzaamheden die door de medewerker moeten worden uitgevoerd.

Belang van een ergonomische werkplek

De werkomgeving bepaalt voor een groot deel het welzijn en de prestaties een medewerker. Als een werkplek niet ergonomisch verantwoord is, dan kan dit zorgen voor zowel mentale als lichamelijke klachten. Dit kan uiteindelijk resulteren in een verminderde productiviteit en zelfs ziekteverzuim. Het zo ergonomisch verantwoord mogelijk inrichten van de werkplek is dus zeker iets om rekening mee te houden bij de keuze van de kantoorinrichting.

Voordelen van een ergonomische werkplek

Een ergonomisch verantwoorde werkplek brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo draagt het bij aan het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving, wat zowel het fysieke als mentale welzijn van de medewerkers ten goede komt. Wanneer een medewerker zich energiek, fit en gezond voelt, werkt dit ook door in de manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo zorgt ergonomisch werken voor een verhoogde productiviteit op de werkvloer, waardoor medewerkers optimaal kunnen presteren.

Een ergonomische werkplek creëren

De werkplek ergonomisch verantwoord maken start bij het bekijken van de omgeving van de huidige werkplek. Is de belichting goed? Is er sprake van een inspirerende werkomgeving? Zijn er niet te veel omgevingsgeluiden die afleiden? Is er ruimte voor ontspanning? Vervolgens kunnen er ergonomische producten worden aangeschaft om de werkhouding te optimaliseren. Denk daarbij aan een zit-sta bureau, verstelbare bureaustoel, swopper of zitbal. Ook de kleinere kantooraccessoires kunnen vervangen worden door ergonomisch verantwoorde varianten, zoals een documenthouder, muis, toetsenbord of monitorarm voor de computer.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.