Termengids

Circulaire kantoorinrichting

Wat is een circulaire kantoorinrichting?

Wat is een circulaire kantoorinrichting? 

De letterlijke betekenis van circulair is omloop of kringloop. De circulaire kantoorinrichting is gebaseerd op het idee van de circulaire economie, waarbij het creëren van een kringloop centraal staat. Grondstoffen worden niet één keer gebruikt voor het ontwikkelen van materialen en producten, maar blijven zo lang mogelijk circuleren.

Circulaire kantoorinrichting versus lineaire kantoorinrichting

Het doel van een circulaire kantoorinrichting is om het hergebruik van grondstoffen te maximaliseren. Dit kan worden gerealiseerd door voor circulaire kantoormeubelen te kiezen. Een circulaire kantoorinrichting maakt het mogelijk om te besparen op grondstoffen, minder afval te produceren, de transport te verminderen en minder CO2 uit te stoten. Een circulaire kantoorinrichting biedt daarmee een milieuvriendelijker alternatief op de lineaire kantoorinrichting, waarbij wordt geïnvesteerd in compleet nieuwe materialen en producten voor de kantoorinrichting.

Circulaire kantoorinrichting realiseren

Een circulaire kantoorinrichting realiseren? Dat start al bij het ontwerp van het kantoorgebouw. Bij de bouw is het nodig om het gebouw demontabel op te bouwen, duurzame materialen te gebruiken en de grondstoffen binnen een zo beperkt mogelijke straal van de bouwplaats te verkrijgen. Ook wat betreft het meubilair voor de kantoorinrichting zijn er verschillende circulaire opties mogelijk:

  • Uitvoeren van preventief onderhoud aan de kantoormeubelen;
  • Repareren en deels vervangen van onderdelen van de kantoormeubelen;
  • Recyclen van de huidige meubelen door ze met een ander doel in te zetten;
  • Upcyclen van het materiaal van de kantoormeubelen door ze te gebruiken voor het creëren van een nieuw product, mogelijk een kantoormeubel;
  • Tweedehands en duurzame kantoormeubelen aanschaffen;
  • Huren van kantoormeubilair, dit is ook mogelijk bij Sprank.