Termengids

Afvalproductie

Hoe kan de afvalproductie op het kantoor verminderd worden?

Hoe kan de afvalproductie op het kantoor verminderd worden?

Op kantoor wordt in de regel behoorlijk wat afval geproduceerd. Niet alleen slecht voor het milieu, ook voor de portemonnee van de organisatie. Vaak brengt een hoge afvalproductie veel onnodige kosten met zich mee. Afvalpreventie en -scheiding op kantoor zijn om die redenen wenselijk. Om dit te bewerkstelligen is het essentieel om de medewerkers te motiveren en de mogelijkheid te bieden om het afval gemakkelijk op de juiste manier te scheiden.

Soorten afval op kantoor

Kantoorafval is vrijwel niet te voorkomen, het beperken ervan wel. Het soort en de hoeveelheid afval zijn per organisatie verschillend, maar er zijn een aantal soorten afval veelvoorkomend binnen het kantoor. De grootste boosdoener zijn papier en karton. Ondanks er steeds meer sprake is van digitalisatie, wordt met name karton toch nog veel gebruikt voor onder andere verpakkingen en bekertjes. Andere veelvoorkomende soorten kantoorafval zijn glas, plastic, GFT, glas en restafval.

Afvalscheiding op kantoor

Het goede nieuws is dat zowel karton als glas voor 100% recyclebaar zijn. Ook voor het andere soorten kantoorafval geldt dat ze in ieder geval deels gerecycled kunnen worden. Om dit mogelijk te maken, is het op de juiste manier scheiden van het kantoorafval vereist. Zorgen dat binnen de organisatie daadwerkelijk afvalscheiding plaatsvindt? Een van de belangrijkste punten is om het interieur zo optimaal mogelijk aan te passen op de doel om afval op de juiste manier te scheiden.

Centrale afvalscheiding op kantoor

Zorg dat er binnen het kantoor verschillende centrale afvalinzamelingspunten zijn zijn waar medewerkers hun afval gescheiden kunnen deponeren. Breng daarbij ook in kaart welk afval het meest geproduceerd wordt, zodat het ontwerp van de afvalinzamelingspunten hierop aangepast kan worden. Aanvullende kan worden gekozen om de losse prullenbakjes bij de bureau’s te verwijderen.

Verminder afvalproductie op kantoor

Het terugdringen van de afvalproductie is het ultieme doel. Dit kan onder andere worden gestimuleerd door geen wegwerpbekertjes meer te gebruiken. Geef in plaats daarvan elke (nieuwe) medewerker een eigen gepersonaliseerde drinkbeker of mok. Een andere optie is om gebruik te maken van twee beeldschermen, zodat printen minder snel nodig is. Daarnaast kan standaard gekozen worden voor afbreekbaar verpakkingsmateriaal, wanneer het vermijden van afvalproductie niet mogelijk is.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.