QuaWonen

QuaWonen is een woningcorporatie die woningen beheert en ontwikkelt in de Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel.

We werkten met zachte, natuurlijke kleuren die doen denken aan de omgeving van de Krimpenerwaard.

QuaWonen is de woningcorporatie voor de Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Hun markante Q-vormige gebouw in Bergambacht werd grondig verbouwd zodat er meer interactie op kantoor kon komen. Zowel tussen medewerkers onderling als met klanten.

Een dergelijke architectuur heeft voor- en nadelen. Het is opvallend en bijzonder, maar tegelijkertijd ook dwingend. In de vorige hoedanigheid was het pand onderverdeeld in verschillende werkhokken. Door deze indeling kon het gebeuren dat bepaalde medewerkers elkaar nauwelijks troffen, simpelweg door de looprichting in het gebouw. Als je toevallig rechtsaf sloeg na binnenkomst, kwam je je collega die altijd linksaf sloeg eigenlijk nooit tegen. Dat terwijl elkaar ontmoeten sinds de coronacrisis een steeds belangrijkere functie is geworden van een kantooromgeving.

In het cirkelvormige gebouw hebben we om te beginnen dan ook alle wanden weggehaald.

Bepaalde vides maakten we dicht, waardoor we veel meer beschikbare vierkante meters creëerden. Zo ontstond er een werkomgeving die veel meer open was dan voorheen. Op bepaalde plekken zetten we slim gepositioneerd objecten neer zodat we zichtlijnen toch hier en daar konden doorbreken.

We werkten met zachte, natuurlijke kleuren die doen denken aan de omgeving van de Krimpenerwaard. De wandfoto’s in het pand werden overigens gemaakt door de medewerkers zelf, wat ook weer een haakje is richting het centrale thema “verbinding”. Liever dan stockfoto’s online bestellen en printen, is het gebruik van eigen foto’s iets dat ervoor zorgt dat je als medewerker trots kunt zijn op de omgeving waar je werkt.

Ook een zeer welkome toevoeging in een gebouw waar elkaar ontmoeten centraal staat, is het nieuwe werkcafé. Voorheen moesten medewerkers van QuaWonen de deur uit voor hun lunch. QuaWonen werkt samen met een stichting waar mensen met een beperking een lunch verzorgen. Dat was een simpele, doeltreffende en vooral heel fijne optelsom: het werkcafé is nu het domein van deze mensen waardoor het een warme, verwelkomende plek werd.

Over welkom heten gesproken: een cruciale aanpassing is de manier waarop gasten worden ontvangen. Voorheen kwam je als bezoeker binnen bij een klassieke receptiebalie. In het verbouwde pand worden bezoekers verwelkomd bij een houten huisje, dat als een eerste eyecatcher dient. Deze nieuwe ontvangst zorgt voor een warme en gastvrije start van elk bezoek.

Fotograaf: Mark Brants

Ook zo'n toffe werkplek?

Vul het formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!