Sprank

Waarom goede akoestiek in een kantoor belangrijk is

Als je aan het werk bent, wil je je optimaal kunnen concentreren. Soms kan lastig zijn door de omgevingsgeluiden die op de werkvloer te horen zijn, om de concentratie te behouden. Wanneer geluidsgolven namelijk niet goed worden opgevangen in een ruimte resulteert dit tot geluidsoverlast in de vorm van galm, een hoog geluidsniveau of veel achtergrondgeluiden. Geluiden kunnen via muren en plafonds weerkaatsen, maar worden ook geabsorbeerd en blijven daardoor langer hangen. Een goede akoestiek is dus van belang om geluidsoverlast te voorkomen.

Maar waarom is goede akoestiek nou zo ontzettend belangrijk? Hieronder sommen we 6 redenen op wat goede akoestiek voor positief effect heeft op de werkvloer:

  1. Minder stress
  2. Lager ziekteverzuim
  3. Betere concentratie
  4. Hogere productiviteit
  5. Bevorderlijke werksfeer en werkplezier
  6. Meer rust

‘’Een slechte akoestiek kan voor een hoger ziekteverzuim zorgen’’

Het is lastig om een standaard oplossing te bieden voor een akoestisch probleem. Zo heeft elk kantoor een andere grootte en vorm en is er gebruik gemaakt van verschillende materialen. Hieronder geven we standaard tips, die je gemakkelijk kan toepassen.

1. Tapijt of vloerbedekking

Het materiaal van de vloer is ontzettend belangrijk. Probeer in ieder geval een betonnen en houten vloer te vermijden. Tapijt of vloerbedding is qua akoestiek het beste omdat dit geluiddempend is. Heb je een betonnen of houten vloer in je kantoor en heb je geen zin om een nieuwe vloer te plaatsen? Overweeg dan om een kleed aan te schaffen, dat verbetert de akoestiek al enorm.

2. Gebruik zachte materialen

Materialen zoals steen, beton, tegels en glas zijn hard en laten geluidgolven makkelijk weerkaatsen. Zachte materialen zoals textiel en materialen met veel reliëf absorberen geluidsgolven niet. Ga je dus binnenkort iets vervangen in het kantoor? Kies dan indien mogelijk voor een zacht materiaal.

3. Akoestische schermen en wanden of materiaal

Akoestische schermen zorgen voor minder geluidsoverlast. Deze schermen zijn er in verschillende soorten en maten. Akoestische scheidingswanden kun je tussen verschillende werkplekken plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor minder geluidsoverlast maar ook voor meer privacy. Ook zijn er verplaatsbare staande schermen, waardoor je de ruimte naar wens kunt inrichten. Een optie is ook om akoestisch materiaal op je plafonds of muren te plaatsen. Daarnaast zijn er ook akoestische poefs, stoelen en lampen.

4. Koop planten

Wist je dat groen op kantoor niet alleen minder stress en een schonere lucht veroorzaakt maar ook een akoestische functie hebben? Bladeren van planten laten namelijk uitstekend geluid door en kaatsen het niet terug. Let wel op dat planten met grote bladeren hier het beste voor zijn en dat het meer effect heeft om de planten in clusters te plaatsen.

5. Creëer verschillende ruimtes

Sprank is een grote voorstander van een kantoorlandschap waarbij ruimtes verschillende werkvormen ondersteunen. Dit is goed voor de werksfeer en concentratie, maar dit is ook bevorderlijk voor goede akoestiek. Creëer een plek waar mensen rustig kunnen bellen of afgeschermd kunnen vergaderen. Hiervoor hoef je niet gelijk het hele kantoor om te bouwen. Je kan bijvoorbeeld ook een phonebooth in het kantoorplaatsen of hoeken creëren met akoestische wanden.

6. Zet apparaten weg

Zorg ervoor dat herrie makende apparaten niet in de buurt van werkplekken zijn. Zet printers, koffiezetapparaten en servers weg. Is het bij jouw kantoor lastig omdat het één grote ruimte is? Creëer dan een afgesloten ruimte waar je alle deze apparaten kunt plaatsen.

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag met het verbeteren van de akoestiek in jouw kantoor. Kom je er toch niet helemaal uit of heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. Dan kijken we samen naar de passende mogelijkheden om de akoestiek in jouw kantoorruimte te optimaliseren.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.