Termengids

Duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid verwijst naar het feit dat medewerkers gedurende hun arbeidsleven beschikken over de mogelijkheden om nu en in de toekomst te kunnen blijven functioneren in een staat van goede gezondheid. Duurzaam inzetbare medewerkers kunnen zowel op fysiek als mentaal gebied het werk aan, doen hun werk met energie en zijn in staat om het werk nu en in de toekomst op deze manier te blijven uitvoeren.

Voordelen van duurzame inzetbaarheid

Het hebben van duurzaam inzetbare medewerkers is wenselijk, zowel voor de organisatie als medewerker zelf. Voordelen voor de organisatie zijn onder andere dat duurzaam inzetbare medewerkers hoge kwaliteit leveren, productiever zijn, bijdragen aan een fijne werksfeer en een lager ziekteverzuim hebben. Ook voor de medewerker zelf heeft duurzame inzetbaarheid voordelen, aangezien deze meer plezier op het werk ervaart, beter bestand is tegen stress en ook op de lange termijn een goede mentale en fysieke gezondheid kan behouden. 

Stimuleren van duurzaam inzetbare medewerkers

Het creëren van een gezonde, prettige werkplek staat centraal bij het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen een kantooromgeving. Dit kan op verschillende manieren bewerkstelligd worden, hieronder drie verschillende voorbeelden:

  1. Prettige werksfeer creëren 

De sfeer van de werkomgeving kan invloed hebben op de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Met name het licht speelt hierbij een belangrijke rol. Het verzorgen van sfeerverlichting kan de werksfeer bevorderen. Zo hebben wij voor een huisartsenpraktijk door middel van de verlichting een huiselijke sfeer gecreëerd, waardoor patiënten en medewerkers zich meer op hun gemak voelden. Lees hier meer over dit interieurproject.

  1. Ergonomisch werken mogelijk maken

De duurzame inzetbaarheid kan ook worden gestimuleerd worden door een ergonomisch verantwoorde werkplek te creëren. Zo kunnen medewerkers een gezonde werkhouding aannemen. Afwisseling is daarbij de sleutel tot succes, daarom is een zit-sta bureau bijvoorbeeld een goede optie.

  1. Verhogen van de vitaliteit 

Verder kan de organisatie een vitaliteitsprogramma overwegen, om zo medewerkers te motiveren en hun algehele gezondheid te verbeteren. Naast de directe werkomgeving, heeft de vitaliteit van medewerkers namelijk ook een aanzienlijke impact op het functioneren binnen de organisatie.