Sprank

6 duurzame meubelmerken met een bijzonder verhaal

Veruit de grootste milieu-impact komt van de aankoop van nieuwe spullen. Hier maakt je (kantoor)interieur ook deel van uit. Bij Sprank vinden wij duurzaamheid erg belangrijk. Gelukkig zijn wij hierin niet de enige en krijgen we steeds vaker van onze klanten de vraag of wij duurzaam kantoormeubilair leveren. Terwijl de vraag gelukkig toeneemt merken we nog steeds dat nog (te) veel bedrijven zich niet bewust zijn van duurzaam kantoormeubilair. Is jouw kantoormeubilair op dit moment duurzaam? Is het antwoord hierop ‘nee’? Lees dan snel deze blog waarin wij 6 duurzame meubelmerken in het zonnetje zetten en laat je inspireren om jouw kantoor te verduurzamen. 

 

Planq

Foto van Planq

Planq is een duurzaam meubelmerk, opgericht door de tweelingbroers Anton en Dennis. Door innovatieve materialen, zoals textielresten te combineren met biobased grondstoffen, worden design meubels gemaakt voor een betere toekomst. Door van laagwaardige afvalstromen, hoogwaardige producten te maken, wilt Planq de jaarlijkse textiel afvalberg van 139,000 ton in Nederland verkleinen. Vanuit dit perspectief is het eigen ontwikkelde PlanqTextile ontstaan. Dit is een composiet van onder andere textiel, zoals spijkerbroeken en legerkleding, maar ook van biologisch afbreekbare bronnen, zoals vlas en jutezakken. Het PlanqTextile leent zich perfect voor de zittingen van de stoelen, tafelbladen en als fineer voor de circulaire kasten. Hiermee zijn de meubels niet alleen duurzaam, maar ook nog eens uniek!

 

Vepa

Vepa heeft zich ontwikkeld tot een hele duurzame fabrikant van kantoor- en projectmeubilair. Als enige fabrikant in de branche produceren zij alle producten voor 100% in eigen fabrieken in Nederland. De fabrieken zijn nagenoeg afvalloos. Naast eigen afval wordt ook afval van anderen verwerkt in producten.

Vepa heeft veel bijzondere producten. Zo hebben zij de Hemp gelanceerd waar zij als eerste ter wereld een collectie stoelen met een kuip van gebruikte materialen hennep en hars, waardoor het volledig biologisch, plantaardig én recyclebaar is. Ook de Plastic Whale by Vepa is een bijzondere collectie. Het tafelblad van deze collectie is afgewerkt met PET-vilt en PET-schuim. De hele collectie (tafels, stoelen, lampen, akoestische panelen en bijzettafels) is gemaakt van PET-flessen uit de Amsterdamse grachten en voor het stoelonderstel gebruiken we ons eigen staalafval.

Foto van Vepa

Interface

Interface is een wereldwijd bedrijf in vloeren met een geïntegreerde collectie tapijttegels en veerkrachtige vloeren, waaronder LVT en rubberen vloeren van Nora ®. Met hun bedrijfsvoering willen zij dat het herstellend is voor de aarde en een levensgunstig klimaat creëert.

Een parel in hun assortiment zijn de CO2-negatieve tapijttegels. Dat betekent dat tijdens het maken van deze tegels er meer CO2 uit de atmosfeer wordt verwijderd dan dat er wordt uitgestoten. Met deze innovatie is Interface een stapje dichterbij hun missie om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. Zij zijn al goed op weg aangezien hun totale product portfolio CO2-neutraal is.

Foto van Interface

De Vorm

Wat De Vorm uniek maakt, is dat zij ontwerpen vanuit het proces. Ze proberen dan ook letterlijk en figuurlijk zoveel uit het materiaal te halen. De Vorm is bekend van PET Felt, dat zij als één van de eersten toepasten in meubilair. Ze hebben dit bijzondere en duurzame materiaal in 11 unieke kleuren en de collectie bestaat inmiddels uit stoelen, lampen en akoestische panelen. Allemaal gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

Foto van De Vorm

Arper

Arper richtte 15 jaar geleden als één van de eerste grote meubelfabrikanten een “Enviromental Department” op binnen haar eigen organisatie. Sindsdien worden producten ontwikkeld die zonder uitzondering de vereiste milieu certificaten behaald hebben.
Arper is altijd “In Persuit Of The Essential” wat zich uit in meubelen met een eenvoudig tijdloos ontwerp.

Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe collectie Adell. De uitnodigende en comfortabele zitschaal bestaat voor 80% uit gerecycled polypropyleen. Er zijn 4 verschillende onderstellen ontwikkeld die uitwisselbaar en indien nodig makkelijk vervangbaar zijn. Adell kan ook worden voorzien van stoffering. Die wordt vanzelfsprekend niet verlijmd zodat stof, schuim en zitschaal makkelijk te scheiden zijn aan het eind van de levensduur van de stoel.

Een ander, op het eerste gezicht, minder voor de hand liggend voorbeeld is de Aston Club fauteuil. De inwendige kunststof onderdelen zijn van 100% gerecycled materiaal. Zelfs bij deze luxe fauteuil is niets verlijmd waardoor alle componenten makkelijk te scheiden zijn. Al die componenten zijn op hun beurt weer volledig recyclebaar.

Foto van Arper. Fotograaf Salva López

Casala

Casala is gespecialiseerd in het vervaardigen van stijlvolle projectmeubelen die uitblinken in design én functionaliteit. “Design linked to Functionality” is diepgeworteld in hun DNA en leidend tijdens het ontwerpproces. Zij werken hierbij nauw samen met toonaangevende designers.

Casala onderneemt op alle gebieden stappen die hen en hun klanten helpen om mooie en functionele inrichtingen te realiseren, met zo min mogelijk impact op de aarde. Zo hebben zij ook meubilair waarbij de kunststof zitting en rugleuning voor 100% vervaardigd zijn uit gerecycled plastic huisafval. Daarnaast biedt Casala een gevarieerd assortiment meubilair van eigen en andere merken die een nieuw leven krijgt, na in hun productiebedrijven te zijn refurbished. Dit meubilair wordt met garantie geleverd in de door de klant gewenste kleur en uitvoering.

Foto van Casala

 

Heeft deze blog je enthousiast gemaakt over het verduurzamen van je kantoorinrichting? Neem dan snel een kijkje op de website van de bovenstaande merken. Wist je dat Sprank officiële dealer is van deze bedrijven en ook deze producten kan leveren? Neem gerust contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.